Legislatia care se aplica in domeniu este Ordonanta de Urgenta nr 90/2008.
Definitie
Auditul statutar reprezinta auditul situatiilor financiare anuale sau al situatiilor financiare anuale consolidate, asa cum este prevazut de legislatia comunitara, transpusa in reglementarile nationale;
Numirea auditorilor statutari sau a firmelor de audit
Auditorul statutar sau firma de audit este numit(a) de adunarea generala a actionarilor/asociatilor entitatii auditate.
Demiterea si demisia auditorilor statutari sau a firmelor de audit
Auditorii statutari sau firmele de audit pot fi demisi(demise) numai in cazul in care exista motive temeinice. Divergenta de opinii cu privire la tratamentele contabile sau la procedurile de audit nu reprezinta un motiv temeinic pentru demitere.
Entitatea auditata, auditorul statutar sau firma de audit informeaza organismul de supraveghere publica in legatura cu demiterea sau demisia intervenita pe durata mandatului si da o explicatie adecvata pentru motivele demiterii sau demisiei, dupa caz.
Independenta si obiectivitatea
1. Atunci când efectueaza un audit statutar, auditorul statutar si/sau firma de audit este independent(a) de entitatea auditata si nu este implicat(a) in procesul decizional al entitatii auditate, in intelesul Codului etic.
2. Persoanele carora li s-a atribuit calitatea de membru al Camerei nu pot angaja sau desfasura activitati care le prejudiciaza ori care le pot prejudicia integritatea, obiectivitatea, independenta sau reputatia profesionala, astfel cum acestea sunt definite in Codul etic.
3. Un auditor statutar sau o firma de audit nu trebuie sa efectueze un audit statutar in cazul in care exista
orice relatie financiara directa sau indirecta, de afaceri, de incadrare in munca ori un alt tip de relatie – inclusiv prestarea de servicii suplimentare, altele decât ce le de audit – intre auditorul statutar, firma de audit sau reteaua de care apartine firma de audit, pe de o parte, si entitatea auditata, pe de alta parte, in astfel de circumstante in care o terta parte obiectiva, rezonabila si informata ar putea trage concluzia ca independenta auditorului statutar sau a firmei de audit poate fi compromisa.
4. In cazul in care auditorul statutar sau firma de audit este afectat(a) de existenta anumitor situatii ce pot conduce la amenintari la adresa independentei sale, cum ar fi cea de verificare a propriei activitati, interes propriu, relatii de reprezentare sau de familie, a a cum aceste amenintari sunt definite in Codul etic, auditorul statutar sau firma de audit trebuie sa aplice masuri de protectie pentru a reduce aceste amenintari. In cazul in care importanta acestor amenintari in comparatie cu masurile de protectie aplicate este de o asemenea natura incât independen sa este compromisa, auditorul statutar sau firma de audit nu trebuie sa efectueze auditul statutar. Raportul intocmit in astfel de circumstante este lovit de nulitate absoluta.
5. In cazul in care un auditor statutar sau un asociat apropiat al acestuia se afla intr-o anumita relatie cu entitatea auditata sau se afla in relatie cu angajatii-cheie ori cu conducerea acestei entitati, iar astfel de relatii ar putea conduce la situatii de afectare a independentei sau obiectivitatii auditorului statutar, atunci respectivul auditor statutar nu poate audita situatiile financiare ale entitatii respective.
6. Camera poate sa prevada prin regulament, aprobat de organismul de supraveghere publica, situatiile care ar putea pune in pericol independenta si obiectivitatea auditorilor statutari sau ale firmelor de audit.